רזולוציה/ מגהפיקסלים
רקע: בצילום האנלוגי צילמנו תמונות על גבי סרט צילום, שהיא רצועת פלסטיק המצופה בחומרים כימיים הרגישים לאור. כאשר האור פוגע בפילם, נוצרת תגובה כימית וכך התקבלה תמונה. אולם, עם חלוף השנים, והתקדמות הטכנולוגיה, הוחלפו המצלמות האנלוגיות וסרטי הצילום בחיישנים אלקטרונים.
ככל שהרזולוציה גדולה יותר כך התמונה תהיה מורכבת מיותר נקודות ותהיה מפורטת יותר ככל שהפיקסל גדול יותר הוא יוכל לקלוט יותר אור אנלוגי ולכן דגימת האות והפיכתו לערך דיגיטלי תהיה מדויקת יותר. לכן , איכות התמונה מורכבת מגודל החיישן, מצפיפות הפיקסלים ומגודלו של כל פיקסל – אם בחיישן יהיו יותר מידיי פיקסלים ביחס למידותיו התמונה תהיה מפורטת יותר אבל גודלו של כל פיקסל יקטן, ויכולת קליטת האור תרד, והתוצאה הסופית שהאיכות תפחת.
חיישן
החיישן ממיר מידע אנלוגי לאותות חשמליים. החיישן הוא לוחית עשויה מוליך למחצה ועליו מיליוני תאים קטנים ורגישים (פיקסל) לאור (פוטואלקטריים) הקרויים "פיקסלים" ( Picture Element). כל פיקסל כזה מייצג נקודה גרפית אחת בתמונה ותפקידו להמיר את האור הפוגע בו לזרם חשמלי. ככל שעוצמת האור הפוגע בפיקסל גדלה, כך גדלה עוצמת הזרם הנמדדת. התהליך שבו אור פוגע בחיישן ונמדד לכדי ערך של זרם חשמלי נקרא המרה אנלוגית דיגיטלית (A/D Conversion ) ומכאן שמה של המצלמה הדיגיטלית. תמונה דיגיטלית, מורכבת מרשת של פיקסלים, וכל פיקסל הוא למעשה דגם קטן מתוך תמונה דו מימדית. תמונה מורכבת ממיליוני פיקסלים, ככול שיש יותר פיקסלים כך התמונה איכותית יותר מדויקת יותר. הפיקסלים ממוקמים על גבי החיישן דיגיטלי אם למצלמה יש חיישן בעל רזולוציה של 10 מגהפיקסלים, כלומר 10 מיליון פיקסלים.
פיקסל ( Picture Element) היא יחידת מידע המתארת נקודה בתמונה. כל תמונה בנויה ממאות אלפי עד עשרות מיליוני נקודות קטנות,כל תמונה בכל מכשיר מורכבת ממאות אלפי נקודות צבעוניות הנדלקות או כבות ובתיאום של מאיות שנייה מתחלפות הנקודות עשרות פעמים בשניה על כל מסך שעליו מסתכלים.
ככל שהתמונה מורכבת מיותר פיקסלים, יותר. ובכך, התמונה תכיל יותר פרטים ותהיה חדה, טובה וקריאה יותר.
פיקסלים מורכבים משלושה צבעים בלבד: אדום, כחול וירוק
הפיקסלים יכולים לשנות את עוצמת ההארה שלהם. בשלושה צבעים בלבד: אדום, כחול וירוק.
כל פיקסל במסך LCD מורכב משלושה מיני-פיקסלים – אדום, כחול וירוק. כל אחד מהם יכול להיות להיות במצב הארה שונה כבוי חלש וחזק; יכולת שינוי של עצמת שלושת הצבעים מאפשרת קבלת תמונה שלמה ממרחק בו לא נראה פרטים. אם מסתכלים מקרוב, נראה רק נקודות אדומות, כחולות וירוקות.
ככל שמספר הפיקסלים בתמונה גדול יותר, התמונה תהה ברורה וחדה יותר; אבל מעבר לגבול מסוים, לעין האנושית יש מספר קולטנים בכל עין, ולכן יש כמות פיקסלים שממנה והלאה לא נבחין בהבדל. בטלוויזיות, הסטנדרט החדש הוא 4K –כ-4 מיליון פיקסלים, פי שניים מה-2 מיליון HD רגילה.
העין האנושית, ביולוגית, לא תבחין בהבדל שבין 2K ל-4K. אם יש יותר פיקסלים במסך מקולטנים בעין האנושית כל המידע המיותר ולא רלוונטי .
פירושה של המילה רזולוציה היא כושר הפרדה
הפרדה בתמונה הוא המרחק בין פיקסלים המרכיבים את התמונה, ככל שההפרדה (רזולוציה) גבוהה יותר, התמונה תהיה מפורטת יותר.
רזולוציית תמונה נמדדת במרחק הקטן ביותר בין קווים, בו עדיין ניתן להבחין זה מזה.
רזולוציה, כמות פיקסלים בתמונה, מתוארים כשני מספרים שלמים, כשהראשון הוא מפר הטורים גובה והשני רוחב, מגה-פיקסל = ההכפלה של כמות הפיקסלים לרוחב התמונה, וכמות הפיקסלים לאורכה, חלקי מיליון.